Emet Madde Bağımlılığını Masaya Yatırdı

İlçemizde lise, üniversite ve halka yönelik düzenlenen konferans ve paneller ile ülkemizdeki madde bağımlılığın artışı, sonuçları ve yapılması gerekenler konuları üzerine toplumun her kesimi bilgilendirildi.
“Madde Kullanımı” adlı panellerin sonuncusu, Emet Termal Otel’de gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fak. Adlî Tıp Anabilim Dalı Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı’nın başkanlık ettiği panele, A.Ü Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Ege Ü. Tıp Fak. Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın, Ufuk Ü. Fen Ed. Fak. Psik. Böl. Öğretim görevlisi Dr. Zeynep Gülçat ve Emniyet Genel Müdürlüğü TUBİM (Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı izleme Merkezi ) Müdür Yardımcısı Nadir Koçak konuşmacı olarak katıldı.

Panele Belediye Başkanı Mustafa KOCA, Garnizon komutanı Yakup ÖNDER, Emet Cumhuriyet Savcısı Sultan ÇINAR, İlçe Emniyet Amiri Hasan Ali DALKILIÇ, İlçe Millî Eğitim Müdürü Şamil AKOVALI, bazı daire müdürleri, eğitim müdürleri, öğretmenlerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Panelde açılış konuşmasını yapan Emet Ceviz Dere Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı Ali DUYAN Emet Kaymakamlığı, Emet Belediyesi ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü destekleriyle düzenledikleri panelle liseli ve üniversiteli gençlerimize madde bağımlılığı ile ilgili konferanslar verildiğini, bu akşam da halkımız için panel düzenlediğini belirtti.

Panelde ilk olarak söz alan Emniyet Genel Müdürlüğü TUBİM Müdür Yardımcısı Nadir Koçak, ülkede zararlı madde kullanımının arttığını dikkat çekerek, Türkiye genelinde cezaevlerinde madde kullanımından 23.638 kişi olduğunu, bu rakamın, cezaevlerinde bulunan hırsızlık, gasp ve cinayet suçlularından çok daha fazla olduğunu söyledi. Koçak “ Sigara kullanan bir insan, gece geç saatlerde sigara bulmak için benzinliklere koşarak sigara arıyor. Esrar gibi maddelerin ne yapabileceğini siz düşünün. 2012 yılında 83.000 olayda 130.000 kişi gözaltına alındı. 23.638 kişi ise madde bağımlılığı gibi suçlardan ceza aldı. 2012 yılında ülke genelinde eroin yakalanması iki katına çıktı. Toplam 13 ton eroin yakalandı. Ayrıca 152 ton esrar ve 476 kilo kokain 2.961.000 tablet extacy yakalandı. Kütahya geneline bakıldığında da 2012 yılında 102 esrar vakası olayında 211 kişi hakkında, 16 extacy vakası olayında da 27 kişi hakkında işlem yapıldı. İlde 2012 yılında 358 kilo esrar ele geçirildi.” dedi. Koçak ayrıca, eroinle mücadelede dünyada 1. sırada olduğumuzu, Esrar ile mücadelede ise Avrupa’da 1. olunduğunu sözlerine ekledi.

Ufuk Ü. Fen Ed. Fak. Psik. Böl. Öğretim görevlisi Dr. Zeynep Gülçat madde kullanım ile mücadele ve yardımcı kuruluşlar hakkında bilgiler verirken, aileleri madde bağımlısı gençlere karşı yaklaşımlar konusunda uyardı. Gülçat, Kınama, bağırma, yargılama gibi davranışlardan kaçınılmasını gerektiğini vurgularken, çocukların madde bağımlılığına sebep olan ortamlarını düzeltmenin daha etkili olacağın belirtti.

“Çok Masum Gibi Görünen Sigaranın Madde Bağımlılığında Payı Büyük”

TUBİM Müdür Yardımcısı Koçak’ın ardından bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fak. Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın; ” Batılı ülkelerde en önemli sorunlardan birisi madde kullanımıdır.

Ülkemizde batılı ülkeler kadar madde kullanımı yaygın olmasa da giderek artış göstermektedir. Artışın çok fazla olmasını beklemeden önlem almak gerekmektedir. Ergenlerde madde kullanımı, duygu durumlarını etkileyen maddeleri arkadaşlarından duyduklarında merak ile denemesiyle başlıyor. Maddenin yapmış olduğu değişiklikler onları artık bu maddeleri arama yoluna itiyor, yani sosyal kullanıcı oluyorlar. Bir süre sonra saplantı ile yavaş yavaş kötüye kullanım başlıyor ve bağımlılığa doğru gidiyor. İlk olarak kullanılan yasa dışı madde genelde esrar oluyor. Çok masum gibi görülen sigara ve bira, şarap gibi hafif olarak adlandırılan alkollü içecekler, esrar kullanımında yolu açması bakımından çok önemlidir.” Dedi.

“Okullarda Sigara İçilmez Yazıları Olmamalıdır”

Ankara Üniversitesi Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur’da panelde madde kullanımının tüm toplumun aksiyon koyması ile çözüleceğine inandığını söyleyerek, madde kullanımının bir hastalık olduğunu, insanın bir yakınının kanser gibi hastalığı olduğunda nasıl yardım etmek için seferber oluyorsa, böyle hastalığı olanlara yardım etmek için de seferber olması gerektiğine vurgu yaptı. Akdur, bu yardımı da yaparken insanın nasıl, yakınının kanser hastalığını başka kişilere söylemiyor gizliyorsa, madde kullanımı hastalığına yakalanan kişilerin de açıklanmaması gerektiğini, onun kişilik haklarına saygı duyması gerektiğini, söyledi.

Prof. Dr. Recep Akdur ayrıca okullarda bulunan sigara içilmez yazılarının kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, “Bu aslında sigara normalde içilebilir ama burada biz yasaklıyoruz, gibi çocuklara mesaj veriyor. İşte meraklandırmanın önünü açıyor. Madde kullanımında da meraklanma en büyük etkendir. Bundan uzak duralım” dedi.

Panel sunucusu Prof. Dr. Hamit HANCI ise, madde bağımlılığında sigaranın kanser, ülser gibi birçok hastalık yaptığı belirtirken, asıl önemli mevzuların gözden kaçtığına dikkat çekti. HANCI; “Kişilerde fiziksel değişimlere de yol açan madde bağımlılığında bedava ikramlarla başlayan, ectasy gibi haplarla bağımlılık artıyor. İlk defa kullanalar ikramların ardından, anne ve babalardan daha fazla para isteme, daha da bulamayınca hırsızlık ve giderek kazanç elde etme ve ihtiyacını elde etme adına satıcıya dönüşüyor. Madde bağımlılıkları kişilerin kendi fiziksel yıpranmaları kadar toplumu da yıpratıyor.” Dedi.
Panelin sonunda belediye başkanı Mustafa KOCA ve ECDAD Derneği başkanı Ali DUYAN konuşmacılara gecenin anısına çini tabak ve hediyeler takdim ettiler.


Emet Ceviz Dere Araştırma Derneği Başkanı Ali Duyan’ın Konferans Konuşması


Konferanstan Tüm Fotoğraflar

Bir Cevap Yazın